top of page

Sveće

Sveća predstavlja božansku snagu jer je napravljena od četiri elementa: vode, vazduha, zemlje i vatre, zbog čega vekovima važi za moćno magijsko oruđe.

Većina rituala potiče iz paganskih vremena, a neki od njih izvode se i danas. Na primer, rođendansku tortu nemoguće je zamisliti bez svećica, a vrhunac je zamišljanje želje i duvanje u plamen dok se sveća ne ugasi.

Malo ko zna da se ovaj čin zasniva na tri principa magije: koncentracija, snaga volje i vizualizacija koje neizostavno dovode do cilja. Ezoteričari tvrde da je za ispunjenje nekih ciljeva ponekad dovoljno da se zapali sveća, ali ne bilo koja…

Magijska pravila

Po pravilu, u izvođenju magijskih rituala uvek se koristi nova sveća, jer upotrebljena sadrži energiju prethodnog obreda, pa bi mogla da proizvede suprotan efekat. Ne sme da bude prevelika da ne bi odvlačila pažnju i slabila koncentraciju.

Ezoteričari savetuju svojeručnu izradu sveće da bi se u nju utisnula energija osobe koja izvodi ritual i samim tim pojačala njena magičnu moć. Kada se sveća napravi, potrebno je izvesti još jedan energetski ritual: uzeti sveću u ruke, zažmuriti, zamisliti da u nju ulazi blještava svetlost koja potom počinje da isijava.

Potom je trljati između dlanova odozdo ka gore i izgovarati čarobne reči: ”Odozgo do dole, putevima magije, neka mi se ostvari želja.” Jednostavna izrada Da bi se izradila sveća, potrebno je nabaviti vosak, parafin, kanap za fitilj i kalup.

Posudu dopola napuniti vodom i zagrejati je, a zatim u nju uroniti činiju u koju se nalazi podjednaka količina sitno iseckanog parafina i pčelinjeg voska, pa polako mešati dok se smesa sasvim ne rastopi.

Otopljenu smesu sipati u kalupe, a u tu svrhu mogu da posluže kartonske podloge za rolne toalet papira ili kuhinjskih ubrusa, ali i razne kutijice četvrtastog ili okruglog oblika, školjke…

Pre nego što se rastopljeni vosak sipa u kalup, stavlja se fitilj: oko čačkalice ili tankog štapića namota se kanap i postavi uspravno u odnosu na otvor kalupa, tako da slobodan kraj pada nadole.

Ostaviti da se ohladi i zvaditi iz kalupa i odseći višak kanapa (fitilja) sa donje strane. U rastopljeni vosak mogu se dodati boja, eterična ulja ili sasušeno bilje, komadići suvog voća…

Svaka boja ima svoju namenu

Boja sveća takođe je važna: crvena daje energiju, zdravlje, jača volju i libido, žuta pokreće na akciju i povećava snagu, zelena se koristi u ritualima za blagostanje, plodnost ili privlačenje novca, ljubičasta podstiče sposobnost proricanja.

Braon sveća donosi uspeh u karijeri i jača koncentraciju, crna se koristi za prizivanje, ali i teranje nečistih sila, dok bela donosi pozitivnu energiju i poništava zle čini. Za magijsku odbranu odlična je i sveća indigo boje koja je dobra i za meditaciju. Zlatna donosi bogatstvo, jača intuiciju, privlači sreću i predstavlja muški princip.

Srebrna sveća simbolizuje žensku energiju i pobedu, a može i da otkloni negativne čini. Osnovni ritual Ako želite da prizovete novac, uspeh, blagostanje, sreću, radost i ljubav, alhemičari savetuju da se rituali izvode u vreme mladog meseca…

bottom of page